15 tips om je vermogen sneller op te bouwen (beginnersfouten)

Hieronder zijn 15 tips opgenomen om je vermogen sneller te laten groeien. Op het moment dat jij je vermogen wil opbouwen kunnen de onderstaande tips van toegevoegde waarde zijn. Uiteindelijk is ieders situaties anders en verdiep je daarom goed in de materie.
1. Stel je vermogensdoel vast
Op het moment dat je een doelbedrag vaststelt weet je waar je naar toe wilt. Op dat moment is het makkelijker om je focus vast te houden en het doelbedrag te behalen.
Het is goed om een realistisch doelbedrag te stellen. Voor iedereen is dit anders, dit is o.a. afhankelijk van je inkomen. Echter moet je niet te comfortabel voelen met het bedrag, anders is dit bedrag niet uitdagend genoeg.
Uiteindelijk wil je jezelf uitdagen, zodat je manieren gaat bedenken om (extra) geld te generen. Hoe geld voor jou gaat werken i.p.v. dat jij voor geld moet werken.
Ik gebruik als stelregel, factor 10. Als ik bijvoorbeeld 100.000 euro wil vergaren, zet ik mijn doelbedrag op 1.000.000 euro. In het begin lijkt het misschien niet haalbaar, maar dit zet je brein aan het werk.
Uiteindelijk kan je je doelbedrag weer hoger zetten, naarmate je vermogen groeit.
2. Begin direct
Om vermogen op te bouwen is factor tijd erg belangrijk, geld heeft nou eenmaal tijd nodig om te groeien. Hoe eerder je begint, hoe meer compound interest (samengestelde rente) zijn werk kan doen.
Albert Einstein noemde compound interest niet voor niks de achtste wereld wonder!
Door het rente op rente effect kan een klein bedrag op langer termijn veel impact hebben.
3. Investeer maandelijks een x percentage van je inkomen
Investeer maandelijks een x percentage van je inkomen om je vermogen sneller op te bouwen. Als je dit structureel doet, bouw je maandelijks aan je vermogen.
Wat je maandelijks per maand wilt investeren is aan jou. Veel voorkomende percentages zitten tussen de 10 en 20%. Uiteraard hoe meer je maandelijks investeert, hoe sneller je vermogen kan groeien.
Ook hier is het belangrijk om realistisch te zijn. Probeer voor jezelf een percentage te vinden die je structureel vol kan houden. Het is hierbij goed om ruimte te houden voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld een potje voor vakanties en onvoorziene uitgaven.
4. Breng spreiding in je vermogen aan
Het is goed om je vermogen te diversifiëren. Zo kan je bijvoorbeeld een verdeling maken tussen aandelen, obligaties, crypto's, vastgoed, edelmetalen en cash.
De koersbewegingen van de verschillende asset kunnen van elkaar afwijken. Zo kan het zijn dat de aandeelkoersen dalen en koersen van edelmetalen juist omhoog gaan.
Binnen de assets kan je vervolgens ook weer spreiding aanbrengen. Beleg dus niet in één aandeel, maar in meerdere bedrijven (of een ETF). Koop niet al je vastgoed in één Gemeente, maar in verschillende Gemeentes. Koop niet alleen goud, maar kijk ook eens naar zilver en platina.
Je wilt dus dat er in je portefeuille contrabewegingen kunnen ontstaan, zodat jouw vermogen tijdens een crisis goed is beschermd. Je doel zou moeten zijn om je vermogen zo goed mogelijk te beschermen.
5. Maak een vermogensplan
Voordat je blind aandelen, edelmetalen en crypto's gaat kopen, is het slim om een vermogensplan te maken. Stel je doelbedrag vast, op welke wijze wil je spreiden (assets), met welk percentage wil je in een bepaalde asset zitten, wil je extra inkomen gaan generen? en zo ja op welke manier? Op welke wijze ga je de inkomsten vervolgens investeren?
Allemaal vragen om bij stil te staan. Het is goed om een plan te maken en je hieraan te houden. Eén keer per jaar kan je stil staan bij je vermogensplan om te beoordelen of dit plan nog steeds bij je (huidige) situatie past. In de tussentijd voer je (blind) je plan uit, zodat jouw emoties geen invloed hebben op je investeringen.
6. Zorg voor extra inkomsten
Om je vermogen extra snel te laten groeien, kan je een extra inkomstenbron creëren. De (extra) inkomsten kan je vervolgens weer investeren of lopende (hypotheek) schulden aflossen.
Iedereen heeft even veel tijd in één dag zitten, maar uiteindelijk is het de vraag hoe je deze tijd indeelt. Je kan er voor kiezen om in de avond 2 uurtjes te gaan Netflixen of je kan er voor kiezen om tijd te investeren in je ontwikkeling en een nieuwe high income skill te leren. De keus is aan jou!
Mocht je nu een nieuwe inkomstenbron/ skill aan willen leren, lees dan ook mijn blog "top 3 manieren om in 2021 online geld te verdienen".
7. Zorg voor de juiste money mindset
Welke overtuiging van geld heb je? Probeer geen beperkende gedachten te hebben en geloof in overvloed, er is genoeg voor iedereen! Als je namelijk in tekorten denkt, dan werk je jezelf namelijk (onbewust) tegen. Geloof erin dat je het bedrag al bezit, het is alleen nog een kwestie van tijd dat het ook op je rekening staat.
8. Bespaar op vaste lasten
Uiteindelijk gaat het er niet om hoeveel geld je verdiend, maar hoeveel geld je over houdt. Het is daarom goed om kritisch te kijken naar je vaste lasten. Hier valt vaak veel te besparen. Wat je over houdt kan je vervolgens weer investeren!
9. Gebruik je spaarhypotheek
Mocht je nog een spaarhypotheek hebben, dan kan je in veel gevallen tot een x bedrag (belastingvrij) bijstorten. Jouw bank kan het maximale bedrag voor je uitrekenen. Het voordeel van bijstorten is dat het vrij risicoloos is en in sommige gevallen toch een mooi rendement op kan leveren.
Stel dat jouw rente op de spaarhypotheek 5% is en je stort 5.000,- euro extra, dan krijg je vanaf dat moment 5% (extra) rente per jaar over het gestorte bedrag, belastingvrij! Wel zitten er een maximum bedrag aan wat je jaarlijks (belastingvrij) mag bijstorten en je eind spaarbedrag staat vast.
Je krijgt de keus om je looptijd te verkorten of je spaarpremie naar beneden bij te stellen. Dit kan per product verschillen, dus check altijd de voorwaarden van je eigen product.
Spaarhypotheken worden tegenwoordig nog nauwelijks afgesloten, omdat je voor nieuwe spaarhypotheken geen belasting meer mag terugvragen (hypotheekrente aftrek).
Mocht je nog een (oude) spaarhypotheek hebben lopen, dan kan het zeker rendabel zijn om de voorwaarden er op na te slaan.
Stel dat je de einddatum uiteindelijk met 10 jaar kan verkorten en de rentelast 500,- per maand is, scheelt dit per jaar 6.000,- euro aan rente!
Het mooie van het bijstorten is, dat je sneller (belastingvrij) spaart. Als je voor de optie kiest om je looptijd te verkorten, verlaag je het te betalen bedrag aan rente ook nog eens drastisch. In het bovengenoemde voorbeeld scheelt dit 60.000,- euro in 10 jaar! Uiteindelijk heb je hetzelfde eindbedrag bij elkaar gespaard.
Natuurlijk krijg je over die 60.000,- nog hypotheekrente terug, maar het is maar de vraag hoe zeker deze belastingteruggave over bijvoorbeeld 5 of tien jaar is. Uiteindelijk zijn ze al reeds begonnen met afbouwen..
10. Zorg dat je een buffer hebt
Het is altijd goed om een buffer achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Je wilt uiteindelijk niet dat je onverwachts aan je beleggingen moet zitten omdat je (direct) geld nodig hebt.
Nibud adviseert om 10% van je netto inkomsten opzij te leggen. Dit percentage zal uiteindelijk ook per huishouden verschillen en kijk ook waar jij je prettig bij voelt.
Zet je geld op een flexibele spaarrekening tegen een zo hoog mogelijke rente. Momenteel biedt Raisin mooie rentetarieven om je spaargelde te laten renderen.
11. Los je schulden af
Slechte schulden kosten geld. Wat bedoel ik met slechte schulden? Slechte schulden zijn schulden die een terugkerende verplichting zijn.
Elke maand dien je (rente)geld te betalen over je openstaande leningen. Feitelijk gezien is dit geld structureel weggooien, je wilt je schulden daarom zo laag mogelijk hebben. Nog beter is om helemaal geen slechte schulden te hebben.
Een veel gehoord argument is dat je een hoge hypotheek moet nemen, zodat je optimaal profiteert van de belastingteruggave.. Uiteindelijk moet jij de schuld altijd terug betalen en onderaan de streep betaal je meer rente als je hypotheekbedrag hoger is.
Naast slechte schulden, heb je ook goede schulden. Wat bedoel ik met goede schulden? Met een schuld kan je ook een positieve cashflow generen, er komt dus maandelijks geld in het laatje i.p.v. dat het eruit gaat.
Vastgoedinvesteerders financieren vaak een gedeelte van hun vastgoed. Met de huurinkomsten betalen ze de vaste lasten (o.a. hypotheek) en onderaan de streep houden ze per maand een positief bedrag over.
In het boek rijke pa arme pa van Robert T. Kiyosaki wordt dit op een eenvoudige en prettige wijze uitgelegd. Als je het mij vraagt zou deze (essentiële) informatie thuis horen in het reguliere onderwijssysteem.
Na het lezen van dit boek, is mijn kijk op geld voorgoed veranderd. Kort hierna heb ik de lessen ook in de praktijk toegepast en heeft mijn leven een (financiële) wending gekregen. Een "life changer" als je het mij vraagt!
Voordat je gaat investeren in (fysiek) vastgoed is het slim en raadzaam om een vastgoed training te volgen. Mijn ervaring is dat je het geld van de training ruimschoots terugverdient met de kennis die je op doet. Kostbare fouten wil je immers voorkomen.
Mocht je nou een vastgoed training willen volgen, dan kan ik de training van Thierry Stokkink CASHFLOWBOOST zeker aanraden (slechts 195,- ex. BTW!).
12. Investeer in financiële kennis
Ons huidige schoolsysteem is niet gericht op hoe je met geld om moet gaan en hoe geld voor jou kan werken. In basis wordt je vooral klaar gestoomd om een goede werknemer te worden. Ga naar school, neem een (goede) baan, koop een huis, spaar/ beleg voor je pensioen..
Alle financiële kennis die ik mezelf eigen heb gemaakt heb ik op gedaan door het lezen van boeken en het volgen van praktijkgerichte (online) trainingen en het volgen van succesvolle mensen.
Door je financiële kennis te vergrootten, leer je hoe geld voor jou kan werken i.p.v. dat jij voor geld moet werken. Investeer daarom altijd in jezelf, dit betaald zich dubbel en dwars terug!
Lees ook mijn blog over de 10 must read boeken voor financiële intelligentie!
13. Beheers je emoties
Zeker als koersen volatiel zijn is het (soms) lastig om je emoties de baas te blijven. Zodra je emoties de overhand nemen, neem je niet meer de meest verstandige financiële beslissingen.
Je koopt als de koersen hoog staan (FOMO -> Fear Of Missing Out) en verkoopt als de koersen laag staan. Door je emoties de baas te blijven, presteer je al beter dan de overige 90% van de beleggers.
Daarom is een vermogensplan ook zo slim om op te stellen. Dit plan helpt jouw om niet in de valkuilen te stappen die jouw vermogen negatief beïnvloeden.
Laat je daarom niet meeslepen in jouw emoties en blijf ze de baas als het om financiële beslissingen gaat.
14. Houdt je vermogen maandelijks bij
Door maandelijks je vermogen uit te rekenen, kan je in de gaten houden of je nog op koers ligt. Hiernaast kan je zien hoe de ontwikkelingen van de afzonderlijke assets zijn.
Je zult zien dat op het moment dat je jouw vermogen gaat bijhouden, je gemotiveerder raakt om je vermogen sneller te laten groeien. Als jouw money mindset goed is, zal je merken dat je open gaat staan voor nieuwe inzichten en potentiële investeringen.
15. Let op de vaste en variabele kosten bij beleggen
Dit geldt vooral bij het aankopen van aandelen en crypto's. Tussen de verschillende brokers en exchanges zit namelijk nogal verschil in kosten. Vergelijk deze daarom goed. 1% lijkt misschien niet veel, maar op lange termijn kan dit veel invloed hebben op jouw volledige vermogen. Kijk hier dus kritisch naar!
Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.