februari 10

0 comments

Beginnen met investeren in vastgoed. Wat is de beste manier?

Vastgoed-investeren-beginnen-weinig-zonder-geld

Ook als je weinig eigen geld hebt kun je al investeren in vastgoed. Sterker nog, als je het juist aanpakt kan je zelfs zonder eigen geld in vastgoed investeren! In deze blog zal ik de verschillende manieren bespreken, hoe je kunt beginnen met investeren in vastgoed.

Beleggen in residentieel vastgoed (woningen)

Beleggen in residentieel vastgoed (woningen) is naar mijn (persoonlijke) mening het meest lucratief. Hierbij kan je denken aan tussenwoningen of appartementen. Bij appartementen krijg je ook te maken met een VVE (Vereniging Van Eigenaren). Vraag altijd van tevoren na of verhuur vanuit de VVE is toegestaan.

Het voordeel is dat mensen altijd moeten wonen en dat de belegging inflatie proof is. Je kan de huur namelijk jaarlijks indexeren, mits dit goed in het huurcontract is opgenomen.

Voor de aanschaf van de woning kan men een beleggingshypotheek aanvragen. Hierbij dien je vaak 20 a 30% van de waarde van de woning in verhuurde staat zelf in te brengen.

In sommige gevallen heb je veel overwaarde zitten in je (privé)woning. Sommige banken staan toe om deze overwaarde op te nemen. Met dit bedrag kan je een beleggingspand voor een gedeelte financieren of zelf 100% financieren, afhankelijk van je overwaarde.

Ook worden er soms joint venture contracten afgesloten. Vaak gaan er dan 2 partijen mee gemoeid, die beiden 50% eigenaar worden. Je kan beiden de helft van het eigen geld inleggen. Maar wat voor sommige mensen wellicht interessanter is dat 1 partij het geld inlegt en de andere de tijd en kennis. Op deze manier hoef je geen eigen geld in te leggen!

Waarom zou de andere partij hiermee akkoord gaan? In sommige gevallen hebben de mensen die geld hebben, niet de behoefte en energie om alles te regelen en weten ze niet wat een rendabel (beleggings)object is. Als jij over deze kennis beschikt kan jij dit dus inzetten als jouw aandeel. Je zet dus geen geld in, maar kennis en tijd.

Uiteraard dien je wel over de (juiste) kennis en ervaring te beschikken. Daarom is het altijd zinvol en leerzaam om te investeren in kennis. Onderschat deze skill daarom ook niet!

Voordat je een woning aanschaft is het altijd verstandig om van te voren bij de desbetreffende Gemeente na te gaan of je een vergunning voor verhuur nodig hebt. Vaak is dit voor een duurzaam gemeenschappelijk huishouden (gezin of twee personen die een relatie hebben) niet noodzakelijk, maar er zijn uitzonderingen.

Wil je eerst investeren in kennis? Dan kan ik de training van Thierry Stokkink CASHFLOWBOOST zeker aanraden (slechts 195,- ex. BTW!). 

Casflowboost

Investeren in residentieel vastgoed is voor de lange termijn. Als er een huurder in je woning zit, heeft deze ook huurrechten. Sommige verhuurders werken daarom enkel met 2-jarige huurcontracten. Dit zorgt er voor dat je flexibel blijft. Een alternatief is een huurcontract voor onbepaalde tijd, maar je weet dan van tevoren niet wanneer de huurder er uit gaat. 

Voordat je een beleggingspand gaat kopen moet je zeker weten dat de BAR (Bruto Aanvangs Rendement) en nog belangrijker de NAR (Netto Aanvangs Rendement) goed is. De BAR wordt vaak gebruikt om snel uit te rekenen of het object potentie heeft.

Hiernaast is de locatie ook essentieel. Doe een gedegen onderzoek, voordat je jouw beleggingspand aankoopt. Investeer daarom altijd in kennis. Zeker voor beginners is dit een must.

Leer van mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. Dit zorgt ervoor dat je jouw doelen sneller kan bereiken.

"If you want to be successful, find someone who has achieved the results you want and copy what they do and you'll achieve the same results." - Tony Robbins

Beleggen in commercieel vastgoed

Als je wilt beleggen in commercieel vastgoed, kan je denken aan het verhuren van kantoorpanden of winkelpanden.

Beleggen in commercieel vastgoed gaat over het algemeen gepaard met hogere rendementen. Het risico op leegstand is daarbij wel hoger. Aangezien de kans op leegstand groter is dan bij residentieel vastgoed is het niet verstandig om hier jouw vastgoed avontuur te beginnen. 

Diversiteit in jouw portefeuille is goed, maar persoonlijk zou ik (geen advies) eerst mijn positie in residentieel vastgoed uitbreiden. Vervolgens kan het interessant zijn om te gaan kijken naar commercieel vastgoed.

Door de toenemende leegstand van winkel en kantoorpanden geeft dit kansen voor transformatie. De afgelopen jaren zijn veel winkel en kantoorpanden getransformeerd tot woonruimte. 

Beleggen in kamerverhuur panden

Beleggen in kamerverhuur panden geeft over het algemeen een hogere BAR/NAR en dus een hogere (maandelijkse)cashflow. Wel krijg je hier meer te maken met aanvullende regelgeving, daar de kamers aan bepaalde eisen moeten voldoen. Hiernaast heb je in bijna alle gevallen een vergunning nodig vanuit de Gemeente.

Vaak worden reguliere woningen opgekocht, om deze vervolgens te transformeren in kamerverhuur panden. Zo kan een tussenwoning of appartement met 4 a 5 kamers, die gunstig gelegen is t.o.z. scholen/universiteiten een prima rendement opleveren.

Op het moment dat je een appartement koopt is het goed om (van te voren) na te gaan of er bezwaar vanuit de VVE is om het appartement per kamer te gaan verhuren.

Het is dus noodzaak om van tevoren je huiswerk te doen, om achteraf voor (kostbare) verassingen te komen staan. Zeker wanneer je vastgoed fysiek aanschaft kan dit zorgen voor een flinke financiële tegenvaller.

BNB verhuur/ recreatiewoningen

Recreatie woningen zijn woningen waar je niet het gehele jaar in mag verblijven. Je mag dus niet ingeschreven staan op dit adres. Als je de locatie van jouw recreatie woning goed uit zoekt, kan je hier een extra inkomen mee verdienen.

Vaak staan de woningen op parken, waar je te maken krijgt met parklasten. Deze jaarlijkse kosten kunnen aardig oplopen. Ook hier geldt weer dat je de (recreatie) woning die je op het oog hebt goed moet doorrekenen of deze rendabel is. 

Hiernaast moet je van tevoren goed nagaan of je de woning/ appartement zelf recreatief mag verhuren. Doe van tevoren goed onderzoek om teleurstellingen achteraf te voorkomen. 

Beleggen in recreatie woningen is een leuke manier om aan je vermogen te bouwen. Het voordeel hierbij is dat je zelf (vaak) ook gebruik kunt maken van de woning.

Bij bnb verhuur kan je (woon)objecten verhuren. Ook kan je je eigen woning tijdelijk verhuren. Stel dat je tijdelijk naar het buitenland gaat voor 3 maanden, dan kan je er voor kiezen om je eigen woning te verhuren.

Check altijd de voorwaarden van jouw Gemeente en hypotheekverstrekker. Zo zijn er ook Gemeentes die bnb verhuur aan de banden leggen.

Als je een object hebt op een goede locatie, dan kan je er een mooi rendement mee behalen. De verdiensten (kunnen) hoger zijn dan bij residentieel vastgoed, maar je hebt er wel meer werk aan. 

Wil je nu ook een recreatie woning aanschaffen of je bezig houden met bnb verhuur, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan ik je de bnbverhuurcursus van Nikki & Priscilla aanraden. In deze cursus leggen ze alles uit van A t/m Z uit.

Mocht je nu eerst kennis willen maken met bnbverhuur, dan kan je ook hun gratis E-book downloaden of hun gratis online training volgen.

Beleggen in garageboxen

Een alternatief voor (recreatie)woningen en commercieel vastgoed, is het beleggen in garageboxen. Zeker in steden waar men in verhouding veel betaald voor weinig m2, heeft men vaak een ruimte gebrek. Het huren van een garagebox geeft dan extra (opslag)ruimte.

Daar waar het verhuur van een woning vrij is van BTW (mits box 3 belegging), dien je over het huurbedrag van een garagebox btw af te dragen.

Mocht je nou alles willen weten hoe je geld kan verdienen met het verhuren van garageboxen, dan kan ik je de training van "De cashflowbox" van Sandra Aagenborg ten zeerste aanraden. Het scheelt jou een hoop uitzoekwerk en voor het investeringsbedrag is het een "no-brainer".

Cashflowbox

Beleggen in (aandelen)fondsen

Beleggen in aandelenfondsen is een laagdrempelige manier om in vastgoed te investeren. Daar waar je bij fysiek vastgoed met veel randzaken te maken krijgt, kan je aandelenfondsen vanachter je computer aankopen.

Er zijn ook ETF's beschikbaar van verschillende aanbieders, waarbij je automatisch in meerdere bedrijven investeert. VanEck en Ishares hebben meerdere ETF's onder zich, waaronder een Real estate ETF. Dit zijn slechts twee partijen, er zijn namelijk meerdere aanbieders. 

Hiernaast is Synvest een partij waarbij je met een relatief laag budget kan investeren in een diversiteit aan vastgoed. Synvest heeft ook een fonds in Nederlands vastgoed. Ze hebben al meerdere keren de cashcow award gewonnen.

Zowel de ETF's als Synvest investeren ook in winkelpanden en kantoorpanden, de bezetting hiervan staat de afgelopen jaar onder druk. Dit kan een drukkend effect geven op hun rendement, wees je hiervan bewust.

Crowdfunding

Als je met een klein budget wilt investeren in vastgoed, kan dit ook via crowdfunding platforms. Voorbeelden hiervan zijn geldvoorelkaar.nl en Collincrowdfund.nl.

Hier worden naast vastgoed meerdere type investeringen aangeboden. Het idee achter crowdfunding is dat meerdere mensen kunnen investeren in een project. Hier staat een beloning/ rendement tegenover.

Mijn (persoonlijke) conclusie

Of investeren investeren in vastgoed iets voor jou is, hangt deels van je persoonlijk situatie af. Beginnen met investeren in vastgoed kan laagdrempelig doormiddel van crowdfunding, ETF's en in het beleggen van (aandelen)fondsen. 

Mocht je wat geld achter de hand hebben, dan kan je gaan kijken om een eigen beleggingspand aan te schaffen. Geld is hierbij niet het belangrijkst, maar kennis en een ijzersterke mindset wel. 

Dat je veel geld nodig zou hebben om in fysiek vastgoed te kunnen aanschaffen is een beperkende gedachte. Als je drive en motivatie groot genoeg is, kan je meer bereiken dan je in eerste instantie denkt.

Investeren in fysiek vastgoed is voor de lange termijn. Factor tijd levert de grootste kapitaalgroei op, zodra je gaat investeren in vastgoed.

Zodra er een huurder in je woning zit, heeft deze rechten. Je investering is daarom niet snel liquide te maken. Door het gebruik te maken van maximaal een 2 jaar contract, blijf je enigszins flexibel. 

Als je affiniteit met vastgoed hebt, is het een zeer leuk & leerzaam avontuur! Persoonlijk heb ik o.a. de cursus Vrijheid Vastgoed van Martijn van den Berg gevolgd en de training van Thierry Stokkink CASHFLOWBOOST.

Uiteindelijk leer je het meest door het zelf te doen, maar is het wel essentieel dat je over de juiste kennis beschikt. Door actie te ondernemen ga je uiteindelijk stappen zetten in je eigen vastgoed avontuur!

Het voordeel bij de training van Martijn van den Berg is dat hij elke maandagavond live coaching geeft. Als je succesvol wilt zijn is het hebben van een goede coach een must!

Beleggers of huisjesmelkers zoals de overheid of media het graag verwoorden, worden vaak in een slecht daglicht gezet. De uitzonderingen worden vaak uitgelicht. Persoonlijk wil ik tevreden huurders, die een eerlijke prijs betalen.

Feit is dat er te weinig koop en huurwoningen zijn, dit probleem kan je afschuiven op de beleggers, maar dat is in mijn ogen niet terecht. Als de politiek het probleem echt wilt aanpakken, dan zorgen ze ervoor dat ze veel woningen gaan bouwen. Wat er gebeurt is het tegenovergestelde, het aantal nieuwe woningen loopt juist terug. 

Wat je dan krijgt is marktwerking, vraag en aanbod. Als er weinig aanbod is en veel vraag gaat de prijs omhoog. 

De beleggers die ik ken, die voegen juist extra waarde aan de woningen toe. Ze verbouwen de woningen, alvorens ze deze verhuren. Ze transformeren kantoor/ winkelpanden om tot mooie woningen. Zoals ik er naar kijk helpen ze juist om het probleem op te lossen.

Niet iedereen kan (helaas) een koopwoning betalen en zijn dan aangewezen op een (sociale) huurwoning. Als je echter bij een corporatie een huurwoning wilt huren, moet je vaak jaren, tot tientallen jaren zijn ingeschreven om überhaupt kans te maken.. 

De mensen die zich aanmelden voor jouw woning, zijn naarstig op zoek naar een woonruimte. Op het moment dat jij een woning aan iemand toekent is hun dankbaarheid groot, je helpt iemand aan een thuis, een eigen plek. 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar daar distantieer ik mezelf van. Mijn intenties zijn goed en ik wil een nette en betaalbare huurwoning aanbieden. Een plek waar de nieuwe bewoners zich thuis voelen. Als er zich problemen voordoen, los ik deze zo spoedig mogelijk op.

Realiteit is dat je mensen ook teleur moet stellen. Kopen kunnen ze i.v.m. hun inkomen niet, huren wel. Maar (sociale) corporatiewoningen zijn onvoldoende toereikend.

Het gat tussen een sociale huurwoningen en een koopwoning wordt opgevuld door vrije sector huurwoningen. Hier zijn vooral beleggers actief. Er zijn veel te weinig vrije sector huurwoning, beleggers helpen juist dit probleem op te lossen.

In mijn optiek lever je daarom waarde, tuurlijk staat daar tegen over dat je er geld aan verdiend. Maar dat is met alles in het leven.

Als je wilt starten met beleggen/ investeren in vastgoed, is residentieel vastgoed een mooi start punt. Mensen hebben altijd (ook in de toekomst) woonruimte nodig.

Investeren in stenen is een mooie hedge tegen inflatie, aangezien je de huur jaarlijks kan indexeren. Naast de (maandelijkse) positieve cashflow, stijgt je vermogen ook door waardevermeerdering van het object. Uiteraard kan het vastgoed object ook een periode dalen in waarde, maar over de lange termijn stijgt de waarde van vastgoed.

Wil je ook beginnen met investeren in vastgoed? Lees dan ook mijn blog "15 tips voordat je gaat investeren in (fysiek) vastgoed".

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

>

Download gratis mijn ebook:

15 assets om in te investeren!

vermogensplan opstellen voor de startende investeerder!


Start vandaag nog met vermogen opbouwen!