februari 9

0 comments

Goud vs Bitcoin - Is Bitcoin het nieuwe digitale goud?

Bitcoin-vs-goud-digitaal-kopen-verschillen

Bitcoin wordt door steeds meer individuen en partijen gezien als het digitale goud. Maar zijn deze twee assets met elkaar te vergelijken en gaat Bitcoin straks Goud vervangen? 

Goud is van oudsher een veilige vluchthaven in tijden van een onzekere economie en heeft een rijke monetaire geschiedenis. Goud is eeuwenlang gebruikt als betaalmiddel.  

Daar waar goud al vele eeuwen wordt gezien als waardevolle asset, heeft Bitcoin nog maar een korte historie. Bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en staat daarmee nog maar in de kinderschoenen.

Goud & Bitcoin

Wat is goud?

Goud is een schaarse edelmetaal die geen last heeft van aantasting door zuur en oxidatie. Goud kent een hoge dichtheid en is daarom relatief gezien zwaar. Hiernaast is het een zacht product en een goede geleider voor elektriciteit.

Toepassingen

Goud kent meerdere toepassingen, enkele hiervan zijn:

  • Industriële toepassingen. Denk hierbij o.a. aan elektrische componenten, schakelaars en connectoren. Goud is een goede geleider voor warmte en elektriciteit. 
  • Ruimtevaart. Omdat goud infra rode straling goed reflecteert wordt het edelmetaal ook in de ruimtevaart toegepast (o.a. bij satellieten).
  • Sieraden. Goud is vanwege zijn schaarste en glans een gewild sieraad. Goud is corrosie bestendig en wordt gezien als statussymbool.
  • Tandheelkunde. In sommige gevallen wordt goud ook verwerkt in kronen en bruggen.
  • medisch onderzoek. Er wordt ook onderzoek gedaan om goud in te zetten tegen kanker. 
  • Belegging. Goud wordt gezien als "veilige haven" bij een crisis. Dit heeft er o.a. mee te maken dat goud een (relatief) waardevaste investering is. Het edelmetaal heeft een rijke historie en het vertrouwen is groot. In onzekere tijden vluchten beleggers vaak naar goud (en zilver).

Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is in de zuiverste vorm een digitale munt. Het betreft een zogeheten cryptovaluta. De coin is volledig decentraal en de transacties zijn onomkeerbaar. Omdat Bitcoin decentraal is, kan je de transacties doen zonder derde partij. De transacties vinden plaats tussen 2 partijen, zonder tussenkomst van een bank. Je bent dus in feite je eigen bank!

Je privacy blijft gewaarborgd en je gegevens worden dus niet bewaard door een derde partij (bank). Jouw gegevens kunnen dus niet door anderen worden verspreid. Je (Bitcoin) account kan niet worden bevroren, geblokkeerd of in beslag worden genomen.

Een bijkomend voordeel is dat Bitcoin een maximum aantal munten heeft. Het maximum is vastgesteld op 21 miljoen munten. In tegenstelling tot de valuta's, zoals bijvoorbeeld de dollar en euro kan de FED en de ECB het geld onbeperkt bijdrukken. Door het bij printen van geld neemt de koopkracht en waarde van de munt ontzettend af.

Je kan op steeds meer plekken betalen met je Bitcoins. Ook in Nederland accepteren al veel winkeliers Bitcoin als betaalmiddel.

Je kan ook een gedeelte van 1 bitcoin kopen/ verkopen. Bitcoin is deelbaar in gedeeltes. 1 Satoshi (sat) is één honderdmiljoenste deel van Bitcoin (0,00000001). 

Bitcoin mining

Nog niet alle munten zijn beschikbaar. De munten worden gecreëerd door middel van mining. De miners krijgen hier een vergoeding voor.

Een miner is een persoon/ deelnemer die zijn rekenkracht van zijn computer(s) ter beschikking stelt aan het Bitcoinnetwerk. De computer probeert een block te generen, als dit lukt ontvangt de deelnemer een vergoeding in Bitcoin.

De vergoeding per block wordt na 210.000 blocks gehalveerd (halving). De miners krijgen dus steeds minder Bitcoins voor elke block.

Bitcoin halving

Bitcoin halving is het moment waarop de beloning voor miners halveert. De halving vindt plaats na 210.000 blocks. De laatste halving was op 11 mei 2020 en de volgende halving zal in 2024 zijn.

Geschiedenis van Goud & Bitcoin

Goud

Goud heeft een rijke historie en is eeuwen lang gebruikt als betaalmiddel. Ongeveer 3500 jaar geleden begon men goud als betaalmiddel te gebruiken.

De intrinsieke waarde van goud is tot op de dag van vandaag nog altijd hoog. 

Tot medio 1971 speelde goud een belangrijke rol in het internationale financiële systeem. De waarde van de valuta was hierdoor direct of indirect in goud uitgedrukt. De Amerikaanse president Richard Nixon maakte hier op 15 augustus 1971 een einde aan. 

Dit heeft ervoor gezorgd dat geld (oneindig) kan worden bijgedrukt, wat een zeer nadelig effect heeft voor de waarde van de valuta.

Bitcoin

In oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto een Bitcoin white paper: "Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system". Hierin werd beschreven wat de drijfveren voor Bitcoin zijn, hoe de cryptomunt werkt en wat de potentie voor de toekomst is.

Het eerste blok op de Bitcoinblockchain werd gegenereerd op 03 januari 2009. Bitcoin was daarmee een feit geworden. In 2010 werd er voor het eerst een betaaltransactie gedaan met Bitcoin. Er werden 2 pizza's mee gekocht.

Bitcoin bereikte in 2011 de koers van $1. Om vervolgens in 2013 door te stijgen naar $ 1000 dollar. In 2017 bereikte Bitcoin de koers van $ 1250. In hetzelfde jaar steeg de koers als een raket naar ongeveer $20.000. Daarna corrigeerde de koers naar benden.

Mensen waren in de overtuiging dat de bubbel was gebarsten. Vervolgens ontstond er een bearmarkt die tot (ongeveer) 2020 aanhield. In datzelfde jaar bereikte de Bitcoin koers een nieuwe All Time High (ATH). 

In februari 2021 kocht Elon Musk voor $1,5 miljard aan Bitcoin. Nadat dit bericht in het nieuws verscheen schoot de koers omhoog. Dit zorgde ervoor dat de koers een nieuwe ATH heeft bereikt.

Daar waar de koers van Bitcoin in 2017 vooral door de retail beleggers werd opgedreven is dit anno 2021 anders. Nu zijn veel institutionele (professionele) beleggers geïnteresseerd in Bitcoin.

Voor- en nadelen van Goud & Bitcoin

Zowel Goud als Bitcoin hebben voor- en nadelen. Hieronder is een opsomming gemaakt van de meest voorkomende voor- en nadelen.

Voordelen Goud

  • Bescherming tegen inflatie (koopkrachtverlies). 
  • Jouw positie in goud zorgt voor risicospreiding in je portefeuille. Goud behoren nog steeds tot een veilige haven.
  • Goud wordt ook gebruikt als grondstof.
  • Goudprijs stijgt bij schaarste.
  • Rijke (monetaire) historie.
  • Goud blijft zijn intrinsieke waarde behouden. 

Nadelen Goud

  • Goud kent een grillig koersverloop (volatiel). De koers is daarom onzeker.
  • Goud is een risicovolle belegging (investeer daarom alleen met geld wat je voor de langere termijn kunt missen).
  • Op het moment dat je goud in bezit hebt brengt het niks op. Je krijgt geen rente, dividend of iets dergelijks.
  • De geschiedenis leert dat een stijgende rente voor een daling van de goudprijs zorgt. Aangezien de rente nu rondt het nulpunt schommelt, is dit een risico.
  • Het (thuis) fysiek aanhouden van goud & zilver is risicovol.

Voordelen Bitcoin

  • Onafhankelijk van overheden & centrale banken.
  • Snelle kunnen overschrijven (t.o.z. van een bank).
  • Hedge tegen inflatie
  • Geen transactiekosten bij overschrijven naar andere Bitcoin bezitters.
  • Privacy (anoniem).
  • Schaars (maximaal aantal munten, 21 miljoen).
  • Internationale gelijkheid (overal dezelfde munt).
  • Adoptie van Bitcoin groeit steeds meer.
  • Locaties waar je kan betalen met Bitcoin neemt toe.

Nadelen Bitcoin

  • Volatiliteit. 
  • een transacties is onomkeerbaar.
  • Gebruiksgemak & veiligheid.
  • Onderontwikkeld (Bitcoin is nog relatief gezien jong).
  • Niet elke winkel of serviceprovider accepteert Bitcoin (nog).

Beleggen in Goud & Bitcoin

Beleggen in goud kan op verschillende manieren. Zo kan je goud aankopen via Exchange Traded Funds (ETFs), futures, mijnaandelen, opties of fysiek goud aankopen.

Beleggen in Bitcoin kan voornamelijk via Exchanges rechtstreeks in de munt. Je kan ook in partijen investeren (aandelen) die Bitcoins opkopen of een gedeelte van hun bedrijfsvermogen omzetten in Bitcoin. Op deze manier investeer je indirect in Bitcoin.

Zo heeft Microstrategy voor ruim 1 miljard aan Bitcoin gekocht om hun bedrijfsvermogen te beschermen. Op het moment dat je aandelen bezit van dit bedrijf, investeer je indirect in Bitcoin.

Naast Mircostrategy zijn er meerdere bedrijven die zich bezig houden om een (klein) gedeelte van hun bedrijfsresultaat om te zetten in Bitcoins.

VanEck heeft in december 2020 ook een Exchange Traded Note (ETN) opgericht. Op deze manier geeft van VanEck klanten de mogelijkheid om (indirect) te investeren in Bitcoins zonder een wallet aan te hoeven maken.

Beleggen in goud & Bitcoin blijft risicovol, de koersen kunnen erg volatiel zijn. Voordat je gaat investeren in goud & Bitcoin is het goed om eerst zelf onderzoek te doen.

Het maandelijks aanschaffen van goud & Bitcoin is een mooie manier om gespreid positie in te nemen. Het voordeel hierbij is dat je meer koopt als de koers laag staat en minder als de koers hoog staat. Op deze manier koop je jouw goud & Bitcoin tegen een gemiddelde prijs aan.

Via GoldRepublic kan je spaarplan aanmaken zodat je maandelijks automatisch edelmetalen aankoopt tegen een x bedrag per maand (minimaal 50 euro).

Uiteraard kan je zelf ook maandelijks Goud & Bitcoin aankopen, maar door een automatische incasso bouw je ongemerkt aan je vermogen. Bijkomend voordeel is dat je niet belemmerd kan worden door je eigen emoties.

Op het moment van schrijven kun je alleen bij Bitmymoney (automatisch) elke maand Bitcoin (Ethereum & Litecoin) aankopen.

Goud

Goud is vrijgesteld van BTW. Zowel voor (beleggings) munten als baren. Tot op de dag van vandaag wordt goud gezien als een "veilige haven" ten tijde van een crisis. 

Wellicht de beste manier om te beleggen in goud, is om het edelmetaal fysiek aan te kopen. Zo ben 100% zeker dat het goud ook van jou is. Het nadeel hierbij is dat je niet voor een kapitaal aan goud thuis wilt hebben liggen, wat volgens de wet ook niet mag.

Daarom koop ik mijn edelmetalen zelf via GoldRepublic aan. Je koopt het edelmetaal online aan en GoldRepublic zorgt ook voor een veilige en verzekerde opslag. Je bent en blijft juridisch eigenaar. Je kan op elk gewenst moment je goud verkopen of laten transporten naar een andere (gewenste) locatie.

Heb je interesse om goud aan te kopen via GoldRepublic? Lees dan ook mijn review "Review + ervaring GoldRepublic - verstandig om hier je goud te kopen?".

Bitcoin

Mocht je in Bitcoin willen investeren, dan is het altijd slim om te investeren in kennis over het product, voordat je gaat investeren. 

AllesoverCrypto heeft (ook) een gratis training incl. 3 gratis e-books. Op deze manier kan je eerst kennis maken met Bitcoin & crypto, om te kijken of het wat voor je is.

Wil je direct in Bitcoin & andere cryptocurrencies investeren? Via Bitvavo kan dat snel en eenvoudig. Het voordeel hierbij is dat de transactiekosten laag zijn en je via iDeal kan betalen. 

Wil je elke maand automatisch Bitcoin (& Ethereum & Litecoin) kopen, dan kan dit eenvoudig via Bitmymoney.

Zowel Bitvavo als Bitmymoney zijn van Nederlandse afkomst.

GoldRepublic heeft de onderstaande YouTube video opgenomen. Als gast hadden ze Michaël van de Poppe uitgenodigd.

Michaël is een ervaringsdeskundige op het gebied van cryptocurrencies. In het gesprek hebben ze het over trading, crypto(Bitcoin), goud, onzekerheid & risico's. Interessant en leerzaam om te zien!

Mijn persoonlijke conclusie

Persoonlijk is mijn verwachting dat Bitcoin goud niet gaat vervangen, maar dat het naast elkaar gaat bestaan. Gezien de rijke geschiedenis van goud en het feit dat het meerdere toepassingen heeft, kan je het niet (volledig) met elkaar vergelijken. Als je het puur gaat vergelijken op basis van een betaalmiddel, dan heeft Bitcoin meer potentie. Maar goud is breder inzetbaar dan Bitcoin.

Door de rijke historie en vele toepassingen zal goud altijd zijn waarde blijven behouden. Bitcoin daarentegen heeft nog geen rijke historie, maar heeft wel enorme potentie. Koersen zijn momenteel nog erg volatiel en de toekomst van Bitcoin is niet 100% zeker.

De vraag is wat regeringen gaan doen op het moment dat de waarde van Bitcoin blijft toenemen. Ik denk op dit moment dat ze het nog niet als een groot risico zien. Maar wat gaan ze doen als ze het wel als een risico gaan zien? De kans bestaat dat ze het dan willen reguleren.  

Of dit gaat gebeuren weet ik natuurlijk niet, maar de tijd zal het leren. Helemaal verbieden lijkt mij niet realistisch, aangezien ze het daarvoor al te lang hebben geaccepteerd.

Ik geloof in de potentie van zowel Goud als Bitcoin. In mijn beleving vullen ze elkaar aan en investeer daarom maandelijks in zowel Goud als Bitcoin.

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

>