februari 23

0 comments

Goud vs Platina - Wat zijn de verschillen en hoe kun je het kopen?

goud-platina-kopen-koers-goldRepublic-fysiek

Goud is misschien wel de bekendste edelmetaal op het moment dat je gaat investeren in edelmetalen. Platina daarentegen is een minder bekende edelmetaal. Vanwege de schaarste voor beleggers ook interessant om aan te kopen

In dit artikel zal ik de verschillen tussen goud en platina bespreken en aangeven hoe je in het edelmetaal kunt beleggen.

Wil je direct fysiek goud & platina aankopen? Via GoldRepublic kun je snel en gemakkelijk je edelmetalen kopen tegen de actuele koers. Zolang je jouw edelmetaal in beheer blijft bij GoldRepublic kun je het met hetzelfde gemak ook weer verkopen.

Mocht je meer willen weten over GoldRepublic lees dan mijn artikel "Review: Is GoldRepublic betrouwbaar en wat zijn mijn ervaringen?".

Goud & platina

Wat is goud?

Goud is een edelmetaal met een mooie gouden glans (scheikundig element met symbool Au en atoomnummer 79). Het is een schaars edelmetaal die geen last heeft van aantasting door zuur en oxidatie. Goud heeft een hoge dichtheid en is daarom relatief gezien zwaar. Hiernaast is het een zacht product en een goede geleider voor elektriciteit.

Toepassingen

Goud kent meerdere toepassingen, enkele hiervan zijn:

  • Industriële toepassingen. Denk hierbij o.a. aan elektrische componenten, schakelaars en connectoren. Goud is een goede geleider voor warmte en elektriciteit. 
  • Ruimtevaart. Omdat goud infra rode straling goed reflecteert wordt het edelmetaal ook in de ruimtevaart toegepast (o.a. bij satellieten).
  • Sieraden. Goud is vanwege zijn schaarste en glans een gewild sieraad. Goud is corrosie bestendig en wordt gezien als statussymbool.
  • Tandheelkunde. In sommige gevallen wordt goud ook verwerkt in kronen en bruggen.
  • medisch onderzoek. Er wordt ook onderzoek gedaan om goud in te zetten tegen kanker. 
  • Belegging. Goud wordt gezien als "veilige haven" bij een crisis. Dit heeft er o.a. mee te maken dat goud een (relatief) waardevaste investering is. Het edelmetaal heeft een rijke historie en het vertrouwen is groot. In onzekere tijden vluchten beleggers vaak naar goud (en zilver).

Wat is platina?

Platina is een edelmetaal met een grijs witte glans (scheikundig element met symbool Pt en atoomnummer 78). Het edelmetaal heeft de eigenschap dat het goed tegen corrosie kan en oxideert niet bij aanraking met zuurstof. In vergelijking met goud heeft platina een hogere dichtheid en is daarom ook zwaarder.

Toepassingen

Platina wordt ook wel gezien als het "witte goud". Het wordt voornamelijk verwerkt in sieraden en gebruikt voor industriële toepassingen. Platina kent meerdere toepassingen, enkele hiervan zijn:

  • Industriële toepassingen. Denk hier o.a. aan katalysatoren voor uitlaatsystemen(reductie), elektroden, temperatuursensoren, vliegtuig bougies.
  • Sieraden. Platina is vanwege zijn schaarste en mooie witte glans een gewild sieraad. 
  • Tandheelkunde. Het metaal wordt gebruikt voor tandarts instrumenten.
  • medisch onderzoek. Medicijnen voor behandelen kankerpatiënten.
  • Belegging. Platina wordt (ook) gebruikt als "veilige haven" bij een crisis. De markt voor platina is velen malen kleiner dan die van goud. Hierdoor kan platina onevenredig profiteren van een dergelijke vlucht. 

Platina wordt ingezet om de duurzaamheid in de wereld te verbeteren. Zo zorgen de katalysatoren ervoor dat de schadelijke verbrandingsgassen omgezet worden. Daarnaast wordt het edelmetaal ook ingezet bij de ontwikkelingen rondom waterstof.

Geschiedenis van goud & platina

Goud

Goud heeft een rijke historie en is eeuwen lang gebruikt als betaalmiddel. Ongeveer 3500 jaar geleden begon men goud als betaalmiddel te gebruiken.

De intrinsieke waarde van goud is tot op de dag van vandaag nog altijd hoog. 

Tot medio 1971 speelde goud een belangrijke rol in het internationale financiële systeem. De waarde van de valuta was hierdoor direct of indirect in goud uitgedrukt. De Amerikaanse president Richard Nixon maakte hier op 15 augustus 1971 een einde aan. 

Dit heeft ervoor gezorgd dat geld (oneindig) kan worden bijgedrukt, wat een zeer nadelig effect heeft voor de waarde van de valuta.

Platina

Platina werd ongeveer 3000 jaar geleden voor het eerst gebruikt door de Egyptenaren. Ongeveer 800 jaar later werkten de Inca's er mee. Omstreeks 1800 werd in Europa het eerste sieraad met platina gemaakt.

Platina is moeilijk bewerkbaar en het smeltpunt ligt op 1772 graden. Pas in 1895 konden wetenschappers achterhalen hoe ze platina op een veilige manier konden bewerken.

Tegenwoordig wordt platina gevonden in Noord Amerika, Africa, Rusland, Colombia en Canada.

Schaarste 

Platina is schaarser dan goud. Dit maakt dat de koers volatiel is bij marktontwikkelingen. Om een beeld te geven van de schaarste, al het platina ooit geproduceerd kan (momenteel) in een kamer van +/- 25 m2.

Goud is ook relatief schaars, maar het edelmetaal wordt veelal gerecycled (omgesmolten). Hierdoor gaat er weinig van het grondstof verloren. 

Voor & nadelen van goud & platina

Zowel goud als platina hebben voor- en nadelen. Hieronder is een opsomming gemaakt van de meest voorkomende voor- en nadelen.

Voordelen goud

  • bescherming tegen inflatie (koopkrachtverlies);
  • jouw positie in goud zorgt voor risicospreiding in je portefeuille. Goud behoren nog steeds tot een veilige haven;
  • goud wordt ook gebruikt als grondstof;
  • goudprijs stijgt bij schaarste;
  • rijke (monetaire) historie;
  • goud blijft zijn intrinsieke waarde behouden. 

Nadelen goud

  • goud kent een grillig koersverloop (volatiel). De koers is daarom onzeker;
  • goud is een risicovolle belegging (investeer daarom alleen met geld wat je voor de langere termijn kunt missen);
  • op het moment dat je goud in bezit hebt brengt het niks op. Je krijgt geen rente, dividend of iets dergelijks;
  • de geschiedenis leert dat een stijgende rente voor een daling van de goudprijs zorgt. Aangezien de rente nu rondt het nulpunt schommelt, is dit een risico;
  • Het (thuis) fysiek aanhouden van goud is risicovol.

Voordelen platina

  • bescherming tegen inflatie (koopkrachtverlies); 
  • jouw positie in platina zorgt voor risicospreiding in je portefeuille;
  • platina wordt ook gebruikt als industriële grondstof;
  • platina stijgt bij schaarste en is schaarser dan goud;
  • platina heeft een duurzaam karakter (toepassingen voor katalysator, waterstof, e.d.).

Nadelen platina

  • koers is volatiel. De markt is velen malen kleiner dan die van goud. Door marktontwikkelingen kan de koers sterk reageren;
  • platina is een risicovolle belegging (investeer daarom alleen met geld wat je voor de langere termijn kunt missen);
  • op het moment dat je platina in bezit hebt brengt het niks op. Je krijgt geen rente, dividend of iets dergelijks;
  • het (thuis) fysiek aanhouden van platina is risicovol.

Hoe kun je beleggen in goud & platina

Beleggen in goud & platina kan op verschillende manieren. Zo kun je het edelmetaal aankopen via Exchange Traded Funds (ETFs), futures, (mijn)aandelen, opties of fysiek aankopen.

Investeren in goud & platina blijft risicovol, de koersen kunnen erg volatiel zijn. Voordat je gaat investeren is het goed om eerst zelf onderzoek te doen.

Het maandelijks aanschaffen van goud & platina is een mooie manier om gespreid positie in te nemen. Bijkomend voordeel hierbij is dat je meer koopt als de koers laag staat en minder als de koers hoog staat. Op deze manier koop je jouw goud & platina tegen een gemiddelde prijs aan.

Via GoldRepublic kun je eenvoudig spaarplan aanmaken zodat je maandelijks automatisch fysieke edelmetalen aankoopt tegen een x bedrag per maand (minimaal 50 euro). Het spaarplan is ook weer eenvoudig stop te zetten.

GoldRepublic-goud-platina

Uiteraard kun je zelf ook maandelijks goud & platina aankopen, maar door een automatische incasso bouw je ongemerkt aan je vermogen. Bijkomend voordeel is dat je niet belemmerd kan worden door je eigen emoties.

Goud

Goud is vrijgesteld van BTW. Zowel voor (beleggings) munten als baren. Tot op de dag van vandaag wordt goud gezien als een "veilige haven" ten tijde van een crisis. 

Wellicht de beste manier om te beleggen in goud, is om het edelmetaal fysiek aan te kopen. Zo ben 100% zeker dat het goud ook van jou is. Het nadeel hierbij is dat je niet voor een kapitaal aan goud thuis wilt hebben liggen, wat veel veiligheidsrisico's met zich mee brengt. Daarnaast is de verkoop wat omslachtiger.

Daarom koop ik mijn edelmetalen zelf via GoldRepublic aan. Je koopt het edelmetaal online aan en GoldRepublic zorgt ook voor een veilige en verzekerde opslag, je bent en blijft juridisch eigenaar.

Je kunt op elk gewenst moment je goud verkopen of laten transporten naar een andere (gewenste) locatie.

Platina

In eerste plaats wordt platina gezien als een grondstof. Hierdoor is platina belast met 21% BTW. Platina baren zijn dan ook belast met 21% BTW. Beleggingsmunten vallen onder de marge regeling en zijn voor particulieren interessanter.

Ook voor platina geldt dat wellicht de beste manier om in platina te beleggen, is door het fysiek aan te kopen. Je bent dan 100% juridisch eigenaar. 

Net zo als bij goud kun je jouw platina ook eenvoudig & snel aankopen via GoldRepublic. Platina wordt in een beveiligde kluis in Zwitserland opgeslagen, het voordeel hierbij is dat je niet belast wordt met 21% BTW.


Heb je interesse om goud & platina aan te kopen via GoldRepublic? Lees dan ook mijn artikel "Hoe kun je veilig fysiek goud, zilver en platina kopen bij GoldRepublic?" en "Hoe moet je een spaarplan openen bij GoldRepublic".

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

>