Goud vs Zilver - Wat zijn de verschillen en hoe kun je erin investeren?

Goud & zilver zijn wellicht de meeste bekende edelmetalen op het moment dat men gaat investeren in edelmetalen. Zowel goud als zilver hebben een rijke (monetaire) geschiedenis.
Maar wat zijn nu de verschillen tussen goud & zilver en hoe kun je goud en zilver kopen? In dit artikel leg ik dit uit.
Geschiedenis van goud & zilver
Goud & zilver hebben beiden een rijke historie en zijn eeuwen lang gebruikt als betaalmiddel. Ongeveer 5000 jaar geleden begon men zilver als betaalmiddel te gebruiken. Goud volgde ongeveer 1500 jaar later. Zilver bleef tot de 20e eeuw een vorm van betaalmiddel.
De intrinsieke waarde van goud & zilver is tot op de dag van vandaag nog altijd hoog. Omdat zilver een stuk goedkoper is dan goud, wordt zilver van oudsher gezien als "poor man's gold".
Tot medio 1971 speelde goud een belangrijke rol in het internationale financiële systeem. De waarde van de valuta was hierdoor direct of indirect in goud uitgedrukt. De Amerikaanse president Richard Nixon maakte hier op 15 augustus 1971 een einde aan.
Dit heeft ervoor gezorgd dat geld (oneindig) kan worden bijgedrukt, wat een zeer nadelig effect heeft voor de waarde van de valuta.
Gebruik van goud & zilver
Goud & zilver kan worden gebruikt voor meerdere toepassingen. Tot ver in de 20e eeuw waren munten van goud & zilver betaalmiddelen van de mensheid. Naast hun rijke historie in het monetaire systeem, is goud & zilver sinds de 20e eeuw niet meer weg te denken in de industrie.
Goud
Enkele toepassingen van goud zijn:
- Industriële toepassingen. Denk hierbij o.a. aan elektrische componenten, schakelaars en connectoren. Goud is een goede geleider voor warmte en elektriciteit.
- Ruimtevaart. Omdat goud infra rode straling goed reflecteert wordt het edelmetaal ook in de ruimtevaart toegepast (o.a. bij satellieten).
- Sieraden. Goud is vanwege zijn schaarste en glans een gewild sieraad. Goud is corrosie bestendig en wordt gezien als statussymbool.
- Tandheelkunde. In sommige gevallen wordt goud ook verwerkt in kronen en bruggen.
- medisch onderzoek. Er wordt ook onderzoek gedaan om goud in te zetten tegen kanker.
- Belegging. Goud wordt gezien als "veilige haven" bij een crisis. Dit heeft er o.a. mee te maken dat goud een (relatief) waardevaste investering is. Het edelmetaal heeft een rijke historie en het vertrouwen is groot. In onzekere tijden "vluchten" beleggers vaak naar goud of zilver.
Zilver
Zilver kent enorm veel toepassingen en de onderstaande opsomming is niet limitatief. Enkele toepassingen van zilver zijn:
- Industriële toepassingen. Zuiver zilver is de beste geleider van warmte en elektriciteit. Zilver wordt daarom gebruikt bij o.a. printplaten, schakelaars, stopcontacten en zonnepanelen.
- Tandheelkunde. Vroeger werden er kronen van zilver gemaakt.
- Desinfecterende eigenschappen. Door de antibacteriële werking wordt zilver o.a. gebruikt voor het zuiveren van water.
- Sieraden. Zilver wordt veelal ook gebruikt als sieraad. Ten opzichte van goud is dit een goedkoper alternatief. De glans van zilver maakt het een gewild sieraard.
- kunst. Zilver wordt veel gebruikt bij toegepaste kunst, sier en gebruiksvoorwerpen.
- Belegging. Over het algemeen staat de koers van zilver in verband met goud. Als de goudkoers stijgt, volgt zilver er vaak achteraan. De brede toepasbaarheid maakt dat de vraag naar zilver zal blijven bestaan.
Schaarste
Zowel goud als zilver worden gewonnen in mijnen. Het delven van goud en zilver is een arbeidsintensief proces. Het vinden van nieuwe bonnen wordt steeds lastiger. Dit maakt dat zowel goud als zilver schaars is.
Goud & zilver kunnen ook niet worden bijgemaakt in fabrieken. Bij geld zoals de euro en de dollar kan dit wel. De FED en de ECB bepalen of er geld bijgedrukt gaat worden. Hier heeft de burger geen invloed op.
Zilver is een grondstof die veelzijdig in te zetten is en wordt dan ook veel gebruikt in producten. Door de kleine hoeveelheden die gebruikt worden in de verwerking, wordt zilver niet altijd gerecycled.
Dit zorgt ervoor dat een gedeelte van het zilver verloren gaat. Hiernaast zullen de mijnen uiteindelijk uitgeput raken. Als het aanbod daalt en de vraag gelijk blijft of stijgt, zal de prijs stijgen.
Voordelen en nadelen van goud & zilver
Zowel goud als zilver zijn edelmetalen. Ze worden beiden gebruikt voor meerdere toepassingen en kennen zowel voor- als nadelen.
Voordelen goud & zilver
- Bescherming tegen inflatie (koopkrachtverlies).
- Jouw positie in goud & zilver zorgt voor risicospreiding in je portefeuille. Goud (& zilver) behoren nog steeds tot een veilige haven.
- Zilver is een veelzijdige grondstof. Dit maakt dat er altijd vraag naar zal blijven.
- Naast zilver wordt goud ook gebruikt als grondstof.
- Goud & zilverprijs stijgen bij schaarste.
- Rijke (monetaire) historie.
- Goud & zilver blijft zijn intrinsieke waarde behouden.
Nadelen goud & zilver
- Zowel goud & zilver kennen een grillig koersverloop (volatiel). De koersen zijn daarom onzeker.
- Goud & zilver zijn risicovolle beleggingen (investeer daarom alleen met geld wat je voor de langere termijn kunt missen).
- Op het moment dat je goud & zilver in bezit hebt brengt het niks op. Je krijgt geen rente, dividend of iets dergelijks.
- De geschiedenis leert dat een stijgende rente voor een daling van de goudprijs zorgt. Aangezien de rente nu rondt het nulpunt schommelt, is dit een risico.
- Het (thuis) fysiek aanhouden van goud & zilver is risicovol.
Beleggen in goud & zilver
Beleggen in goud & zilver kan op verschillende manieren. Zo kan je goud & zilver aankopen via Exchange Traded Funds (ETFs), futures, mijnaandelen, opties of fysiek goud & zilver aankopen.
Beleggen in goud & zilver blijft risicovol, de koersen kunnen erg volatiel zijn. Voordat je gaat investeren in goud & zilver is het goed om eerst zelf onderzoek te doen.
Het maandelijks aanschaffen van goud & zilver is een mooie manier om gespreid positie in te nemen. Het voordeel hierbij is dat je meer koopt als de koers laag staat en minder als de koers hoog staat.
Op deze manier koop je jouw goud & zilver tegen een gemiddelde prijs aan. Via GoldRepublic kan je spaarplan aanmaken zodat je maandelijks automatisch edelmetalen aankoopt tegen een x bedrag per maand (minimaal 50 euro).
Goud
Goud is vrijgesteld van BTW. Zowel voor (beleggings) munten als baren. Tot op de dag van vandaag wordt goud gezien als een "veilige haven" ten tijde van een crisis.
Wellicht de beste manier om te beleggen in goud, is om het edelmetaal fysiek aan te kopen. Zo ben 100% zeker dat het goud ook van jou is. Het nadeel hierbij is dat je niet voor een kapitaal aan goud thuis wilt hebben liggen en wat volgens de wet ook niet mag.
Daarom koop ik mijn edelmetalen zelf via GoldRepublic aan. Je koopt het edelmetaal online aan en GoldRepublic zorgt ook voor een veilige en verzekerde opslag. Je bent en blijft juridisch eigenaar. Je kan op elk gewenst moment je goud verkopen of laten transporten naar een andere (gewenste) locatie.
Heb je interesse om goud aan te kopen via GoldRepublic? Lees dan ook mijn blog "Is GoldRepublic betrouwbaar en wat zijn mijn ervaringen?".
Zilver
Op zilver wordt wel BTW verheven. Als je een zilveren baar particulier aankoopt dien je hierover 21% btw te betalen. Voor zilveren (beleggings)munten is de marge regeling van toepassing.
Dit houdt in dat er alleen BTW wordt berekend over de winstmarge. In verhouding is dit maar een klein bedrag. Voorwaarde bij de marge regeling is dat de BTW niet op de factuur vermeld mag staan.
Als particulier zal het daarom veelal goedkoper zijn om beleggingsmunten te kopen i.p.v. zilverbaren. Aangezien de populariteit naar beleggingsmunten toeneemt is het verstandig om naar de koopprijs te kijken. Vergelijk de prijzen hoeveel je per 1 ounce zilver betaald.
Op het moment dat je in beleggingsmunten wilt beleggen is het verstandig om een munt uit te kiezen die zo dicht mogelijk bij de spotprijs ligt. De spotprijs is de meest actuele waarde waartegen kan worden gekocht en verkocht bij directe levering.
De spotprijs beweegt constant gedurende de dag. De prijs wordt beïnvloed door (recente) ontwikkelingen en gebeurtenissen in de markt.
De prijs die die jij betaald als koper ligt hoger dan de spotprijs, omdat ze een spread hanteren. De spread is het verschil tussen de bied- en de laatprijs. Hoe kleiner dit verschil is, hoe gunstiger dit is voor jouw als belegger. In de spread zitten o.a. transactiekosten.
Op deze manier kan de verkopende partij de kosten dekken en een stukje winst nemen. Hier zitten verschillen in bij de verschillende leveranciers. Het is daarom altijd goed om de prijzen te vergelijken.
Let er altijd op dat je jouw goud & zilver bij een erkende (gecertificeerde) partij aankoopt.
Wil je zelf in goud & zilver beleggen? Via GoldRepublic kan je snel en eenvoudig fysiek goud & zilver aankopen.
Het voordeel bij GoldRepublic is dat je fysiek goud & zilver kan aankopen, waarvan je 100% juridisch eigenaar wordt. Je goud & zilver worden veilig opgeslagen in een kluis.
Je kan op elk gewenst moment je goud & zilver verkopen of verplaatsen naar elk gewenste locatie.
Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.