Investeren in (fysiek) vastgoed met weinig eigen geld

Ben je geïnteresseerd om in fysiek vastgoed te gaan investeren, maar heb je weinig (eigen) geld? In dit artikel bespreken we mogelijkheden om met weinig kapitaal toch in vastgoed te kunnen investeren. Zo kun je als beginner ook starten om in vastgoed te beleggen!
Hieronder zijn een vijftal manieren omschreven om met weinig geld te kunnen starten met investeren in vastgoed. Het voordeel van deze vijf manieren zijn, is dat je geld kan verdienen en tegelijkertijd je netwerk vergroot en ervaring op doet.
Joint venture deal
Een joint venture deal kan je op verschillende manieren aanpakken. De insteek voor dit artikel is dat je jouw kennis en tijd inzet om een gezamenlijk deal te sluiten. Je kan namelijk ook andere afspraken vastleggen.
Je gaat een 50/50 overeenkomst aan met een partner. Hierbij kan jij jouw kennis en tijd inzetten en de ander het geld. Op deze manier wordt jij 50% eigenaar van het beleggingspand, maar heb je geen eigen geld nodig!
Waarom zou de andere partij hiermee akkoord gaan? Jij regelt alles van A t/m Z, van aankoop tot verhuur. Jouw kennis en tijd is ook (veel) geld waard. Vaak hebben mensen wel geld, maar geen financiële kennis hoe ze dit geld voor hun kunnen laten werken.
Voor deze methode is het essentieel om over de juiste kennis te beschikken. Blijf daarom altijd investeren in kennis. Mocht je een vastgoed cursus willen volgen, dan kan ik de training Cashflow boost - met je overwaarde in vastgoed aanbevelen (slechts 95,- excl. BTW).
Lees mijn persoonlijke ervaringen in artikel "Review: training de cashflowboost - met je overwaarde in vastgoed (Thierry Stokkink).
Overwaarde privé woning
Op het moment dat je veel overwaarde (verschil in marktwaarde en hypotheek) in je privé woning hebt zitten, kan je er voor kiezen om deze middels een hypothecaire lening op te nemen.
Afhankelijk van je overwaarde is het in sommige gevallen mogelijk om jouw beleggingsobject volledig te kunnen betalen met je overwaarde.
Niet elke bank staat toe om (een deel) van je overwaarde op te nemen. Dit verschilt per (hypotheek)verstrekker. Ook je huidige inkomen moet toereikend zijn om het bedrag op te kunnen nemen. Check dus altijd bij je financieel adviseur of dit in jouw geval mogelijk is of niet.
Op het moment dat je jouw overwaarde opneemt en deze niet direct in je eigen woning investeert, vervalt je recht (voor het ophogende gedeelte) om aanspraak te kunnen maken op hypotheekrente aftrek.
Ondanks het mislopen van de hypotheekrente aftrek, is dit een interessante manier om een beleggingsobject aan te kopen. De rente is namelijk wel gebaseerd op je eigen woning. Deze rentes liggen een stuk lager dan die van een beleggingshypotheek.
Wel is het zo dat jouw privé woning als onderpand dient.
House hacking
Bij house hacking koop je een eigen woning waar je zelf in gaat wonen, maar vervolgens ook een gedeelte gaat verhuren. Je deelt dus een woning met iemand anders.
Deze optie is alleen geschikt als je genoeg geld hebt om een eigen (privé) woning aan te kopen of al een (eigen) woning bezit.
Uitgangspunt hierbij is dat de andere persoon/ huurder jouw (vastgoed) hypotheeklasten dekt. Op deze manier kan je (indirect) starten met jouw vastgoed avontuur!
Op deze manier kan je (sneller) geld sparen om een eigen beleggings object aan te kunnen schaffen.
Het is altijd belangrijk om de voorwaarden van jouw bank hier op na te slaan. Niet elke bank staat dit namelijk toe.
BNB verhuur
Een andere manier om laagdrempelig met weinig kapitaal in vastgoed te stappen, is doormiddel van BNB verhuur.
Bij bnb verhuur kun je (woon)objecten verhuren. Ook kun je je eigen woning tijdelijk verhuren. Stel dat je tijdelijk naar het buitenland gaat voor 3 maanden, dan kun je er voor kiezen om je eigen woning te verhuren.
Ook is het mogelijk om een woning te huren en deze voor een hoger bedrag te verhuren, middels short stay. Zo kan je al starten met 0 euro!
Check altijd de voorwaarden van jouw Gemeente en hypotheekverstrekker. Zo zijn er ook Gemeentes die bnb verhuur aan de banden leggen.
Als je een object hebt op een goede locatie, dan kan je er een mooi rendement mee behalen. De verdiensten (kunnen) hoger zijn dan bij residentieel vastgoed, maar je hebt er wel meer werk aan.
Wil je nu ook een recreatie woning aanschaffen of je bezig houden met bnb verhuur, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan ik je de bnbverhuur cursus van Nikki Koppedraaijer & Priscilla Jansma aanraden. In deze cursus leggen ze alles uit van A t/m Z uit.
Mocht je nu eerst kennis willen maken met bnbverhuur, dan kun je ook hun gratis E-book downloaden of hun gratis online training volgen.
Deal sourcer
Als deal sourcer verkoop jij vastgoed door aan een andere belegger. Jij vindt een goede (vastgoed)deal en verkoopt deze (tegen een x percentage) direct weer door.
Zeker als starter kun je middels deze strategie extra geld verdienen en de markt leren kennen. Met het geld wat je hiermee verdient kan je snel je eerste eigen vastgoed object aanschaffen.
Alhoewel je niet direct investeert in vastgoed, kan dit wel voor mooie verdiensten zorgen. Uiteraard kun je deze methodiek ook toepassen om extra geld te generen, om je vastgoedportefeuille sneller te laten groeien.
Dit artikel is geschreven voor als je serieus aan de slag wilt gaan met vastgoed. Je moet dus (veel) tijd en energie erin willen steken.
Mocht je deze tijd en energie niet tot je beschikking hebben, dan zijn wellicht (losse) aandelen, fondsen of Exchange Traded Fund (ETF's) in vastgoed een meer geschikte optie.
Op het moment dat je net start met investeren in vastgoed is mijn artikel "15 tips voordat je gaat investeren in (fysiek)vastgoed" ook waardevol om te lezen.
Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.