Vastgoed hypotheek

Last updated on mei 11, 2021

Een vastgoed hypotheek is een hypotheek die gericht is op het aankopen van (zakelijk bedrijfs) onroerend goed. Een vastgoed hypotheek kan dus worden afgesloten worden voor de aankoop van een bedrijfspand of voor een object dat bestemd is voor de verhuur.

Maximale hypotheek

Bij een vastgoed hypotheek willen banken meer zekerheid hebben dan bij een woning die je voor eigen gebruik koopt. Zo zijn de rentepercentages hoger en het maximaal te lenen bedrag lager.

De rentepercentage en het maximaal te lenen bedrag verschilt per bank. Doorgaans hanteren veel banken een maximaal te lenen bedrag van 70% van de waarde in verhuurde staat. Tegenwoordig zijn er ook al aanbieders die tot 80-90% gaan van de waarde in verhuurde staat.

Woning in verhuurde staat

Bij een vastgoed hypotheek wordt uitgegaan van de waarde in verhuurde staat, dit is iets anders dan de marktwaarde van de woning. Over het algemeen ligt de waarde in verhuurde staat lager dan de marktwaarde.

Op het moment dat de bank de woning onverwachts moet verkopen, brengt deze minder op omdat er een huurder in zit. Aangezien de huurder huurbescherming heeft, dient het pand incl. huurder verkocht te worden. De waarde zal hierdoor lager zijn dan op het moment als de woning vrij van verhuur is.

Dit is de reden dat banken de waarde in verhuurde staat aanhouden voor het verkrijgen van een hypotheek.

>