maart 11

1 comments

Staking op Bitvavo: wat is het en welke percentage vergoeding ontvang je?

Bitvavo-Staking-Bitcoin

Steeds meer coins/tokens keren een staking vergoeding uit. Maar wat is staking nu eigenlijk en percentage vergoeding ontvang je? In dit artikel zal ik een uitleg geven hoe je eenvoudig cryptocurrencies op de Bitvavo exchange kan staken en wat de opbrengsten ermee zijn.

Wat is staking?

Bitvavo biedt off-chain en on-chain staking diensten aan(tezamen staking). Staking is een vorm van rente die je ontvangt.

De off-chain staking diensten bieden de mogelijkheid om rewards te verdienen door de digitale valuta's op uw Bitvavo account ter beschikking te stellen. 

De on-chain staking diensten bieden de mogelijkheid om actief bij te dragen aan het goedkeuren van transacties (vergelijkbaar met minen) op een proof-of-stake blockchain.

Op deze blockchains kan iedereen met een minimum aan bepaalde digitale valuta transacties valideren om hiervoor staking rewards te krijgen.

Staking disclaimer Bitvavo

Bitvavo is geen bank en/of gereguleerd als een bank of een vergelijkbare bancaire instelling. De staking diensten zijn geen onderdeel van een nationaal depositogarantiestelsel, een Europees depositogarantiestelsel of op enige andere wijze verzekerd. U bent enkel gerechtigd om gebruik te maken van onze staking diensten met digitale valuta's welke u initieel heeft gekocht of verstuurd naar uw Bitvavo account met als voornemen om te gaan handelen op het Bitvavo platform.

Voor wie is staking geschikt?

Staking is geschikt voor de lange termijn investeerder. Als je de coins/tokens voor de lange termijn wilt aanhouden, kan staking voor een extra compound interest zorgen. Hiernaast vormt het een mooie vorm van passief inkomen. 

Staking is niet geschikt voor de korte termijn investeerder (day trading), omdat het dan niet de moeite loont. 

Wel is het goed om dan te beseffen dat je jouw coins/tokens op de Bitvavo exchange moet laten staan. Dit brengt altijd risico's met zich mee. De tegoeden zijn niet onderdeel van een nationaal depositogarantiestelsel, zoals bij een bank (vaak) het geval is.

Hiernaast hebben koersschommelingen impact op de waarde van de coin/token. Een stable coin kan hierbij een uitkomst bieden. De waarde van een stable coin is namelijk gelinkt aan een fiat valuta en heeft minimale koersschommelingen. Bitvavo heeft als stable coins Tether(USDT) en USD coin(USDC) in hun assortiment zitten.

Hoe werkt staking?

Bij Bitvavo spreekt men over zogenaamde staking rewards. Op hoeveel rewards je recht hebt wordt berekend aan de hand van de volgende twee factoren:

 • Het huidige reward percentage zoals vermeld in jouw account. Voor sommige digitale valuta's betreft dit een vast percentage gebaseerd op het staking regels van het onderliggende protocol. Bij andere digitale valuta's kunnen deze rewards verschillen van moment tot moment.
 • De hoeveelheden en waarde van de ondersteunde digitale valuta die je aanhoudt op je Bitvavo account, wordt elke dag gemeten. Om dit vast te stellen kijken we naar de laagste hoeveelheid en waarde aan ondersteunde digitale valuta op dagbasis. Hierbij worden eventuele open orders meegenomen.

Rewards worden veelal in dezelfde digitale valuta uitgekeerd (met uitzondering van NEO (->GAS), VET (->VTHO) en ONT (->ONG) en worden automatisch op wekelijkse basis toegevoegd aan uw digitale valuta wallet. Als je ingelogd op Bitvavo kun je een overzicht van de actuele rewards en de door jouw opgebouwde waarde inzien. Indien gewenst kun je tevens een verzoek indienen om jouw rewards direct te ontvangen.

Welke coins/tokens keren staking uit op Bitvavo?

Momenteel heeft Bitvavo de onderstaande digitale valuta's in hun assortiment, die staking toepassen.

aanbod-staking-bitvavo
aanbod-staking-bitvavo

Het actuele overzicht & percentages kun je terugvinden op Bitvavo, nadat je bent ingelogd.

Wat zijn de voor- en nadelen van staking?

Staking heeft zowel voor- en nadelen. In dit artikel richten we ons op de stakings mogelijkheden bij Bitvavo. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om je coin/token voor een afgesproken tijd vast te zetten en hier een reward voor te ontvangen. Doorgaans zijn de rewards hoger dan bij Bitvavo, maar je bent ook weer minder flexibel. Bij Bitvavo kun je de coin/token namelijk verkopen wanneer jij dit wilt.

Voordelen

 • hoge rewards (rente);
 • compound interest;
 • passief inkomen;
 • proof of stake is milieuvriendelijker en energiezuiniger dan proof of work (minen);
 • Laagdrempelig om deel te nemen aan staking.

Nadelen

 • Koersen van de digitale valuta zijn volatiel (impact op de waarde);
 • geen garantiestelsel;
 • Je coins/tokens staan in de wallet bij Bitvavo en hebt deze dus niet in eigen beheer.

Staking activeren op Bitvavo

Zodra je bent ingelogd op je Bitvavo account kun je staking eenvoudig activeren. Ga naar instellingen en vervolgens naar account instellingen. Hier kun je staking eenvoudig aan en uitzetten.

Staking-Bitvavo-instellingen

Je kunt je op ieder gewenst moment weer afmelden voor de staking dienst. Je ontvangt dan echter geen staking rewards meer totdat je jezelf weer aanmeldt.

Persoonlijke ervaringen met staking op Bitvavo

Inmiddels heb ik staking enkele maanden geactiveerd en tot op heden ben ik erg tevreden. Ik krijg elke week netjes bericht dat mijn staking rewards zijn bijgeschreven.

Voor een gedetailleerd overzicht dien je in te loggen op de Bitvavo exchange. Hierin krijg je jouw portfolio verhouding te zien tussen coins/tokens met en zonder staking. Verdeling tussen de staking coins/tokens. Ook is jouw totale stakingswaarde opgenomen en wat jouw geschatte jaarlijkse opbrengsten zijn. Per coin/token wordt ook nog aangegeven wat de geschatte opbrengsten zijn.

Over het geheel gezien een volledig overzicht, wat goed bijdraagt om jouw staking opbrengsten in kaart te brengen.

Om staking te ontvangen moet je jouw coins/tokens op de Bitvavo exchange laten staan. Dit is en blijft een risico, ondanks alle veiligheidsmaatregelen die Bitvavo hanteert. Daarom heb ik voor mezelf besloten om naast Bitvavo mijn tegoeden ook op andere exchanges te zetten. Op deze manier wil ik mijn risico spreiden.


Wil je ook staking ontvangen via Bitvavo? Open dan snel een account via de onderstaande button en betaal in de eerste week over de eerste 1000 euro geen handelskosten!

Mocht je meer willen weten over Bitvavo, lees dan ook mijn artikel "Is Bitvavo betrouwbaar en wat zijn de voor- en nadelen?".

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  You might also like

  >