april 30

0 comments

Vermogen opbouwen? Met deze 8 tips kun je jouw vermogen snel laten groeien!

Vermogen-opbouwen-laten groeien-passief

In dit artikel zullen we je tips geven om jouw vermogen sneller te laten groeien. Met deze tips kun jij ook een (passief) vermogen opbouwen!

Door het toepassen van de tips kun je met geld, geld maken. De achterliggende gedachte hierbij is dat je geld voor jou laat werken i.p.v. jij voor geld moet werken. Door je geld structureel te laten renderen, gaat je vermogen steeds sneller groeien.

Als je het geld wat je verdiend voor jou aan het werk zet, kun je dit vergelijken met werknemers die voor jou 24/7 aan het werk zijn. Hoe meer je maandelijks investeert, hoe sneller je vermogen zult groeien en hoe meer werknemers voor jou aan het werk zijn.

Kijk kritisch naar je vaste lasten

Zonder dat je het vaak door hebt gaat er maandelijks veel geld verloren aan zaken die voor jou niet belangrijk zijn. Kijk daarom kritisch naar je vaste lasten. Maak een overzicht met wat er maandelijks uit gaat en waaraan.

Vervolgens dien je kritisch te kijken of bepaalde uitgaven niet (meer) belangrijk voor je zijn. Door bewust te zijn van je uitgaven kun je dit beter in de hand houden en structureren.

Sluit abonnementen af of over naar een goedkoper alternatief. Vergelijk verzekeringen, beoordeel kritisch of de tweede auto wel echt noodzakelijk is, heb je echt een nieuwe telefoon nodig of is je huidige toestel ook nog goed en hoeveel geld geef je uit aan loterijen?

Door een middagje alles na te lopen, kun je in sommige gevallen enkele honderden tot duizenden euros per jaar besparen!

Los kortlopende schulden af

Indien je (kort) lopende schulden hebt lopen, probeer deze dan zo spoedig mogelijk af te lossen. Elk jaar betaal je hier een x percentage aan rente over en ongemerkt loopt dit aardig in de bedragen. Dit is geld wat je niet voor jouw aan het werk kunt zetten.

Na het lezen van het boek "rijke pa, arme pa" van Robert Kiyosaki raakte ik geïnspireerd om mijn slechte schulden af te lossen. Slechte schulden zijn schulden die geen geld in het laatje brengen, ze kosten je dus geld. Elke maand moet je namelijk geld aan de bank betalen omdat jij een x bedrag aan geld van hun hebt geleend.

Zo heb je ook goede schulden, omdat deze geld voor je opleveren. Ze brengen dus geld in het laatje. Robert Kiyosaki bezit veel vastgoed. Hierbij gebruikt hij leningen om vastgoed aan te kopen, welke hij vervolgens gaat verhuren. Door een goed object aan te kopen met een positieve cashflow, ontvangt hij maandelijks geld in het laatje.

Mocht je geïnteresseerd zijn om vermogen op te gaan bouwen doormiddel van vastgoed, lees dan ook mijn blog "15 tips voordat je gaat investeren in (fysiek) vastgoed".

Investeer maandelijks een x percentage van je inkomen

Door maandelijks een x percentage van je inkomen te investeren/beleggen, bouw je elke maand aan je vermogen. Hoe hoog dit percentage is, is voor iedereen anders. Het mag duidelijk zijn hoe hoger dit percentage is hoe sneller je vermogen zal groeien.

Ieders persoonlijke situatie is anders, pak daarom een percentage waar je jezelf prettig bij voelt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met overige kosten, zoals vakanties, onvoorziene uitgaven, etc. Je wilt immers dat je een percentage pakt wat je langer vol kunt houden.

Veel gebruikte percentages zijn 10 a 20% van je maandelijkse inkomen. Ook als je maar 5% kunt investeren is het belangrijk om hiermee te beginnen. Uiteindelijk gaat het compound effect intreden en dan worden kleine bedragen grote bedragen.

Het is belangrijk dat je een x percentage met jezelf afspreekt. Je wilt voorkomen dat je alleen met een bedrag gaat investeren wat er aan het einde van de maand over blijft. Ongemerkt gaat je geld vaak op aan voor jou minder belangrijke zaken. Betaal jezelf daarom eerst!

Spreid je investeringen

Door het spreiden van je vermogen in verschillende assets, loop je minder risico om een groot gedeelte van je vermogen te verliezen. Uiteindelijk wil je jouw vermogen structureel laten groeien en wil je niet onnodig geld verliezen.

Stel voor jezelf een vermogensplan op in welke assets je wilt investeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vastgoed, grond, Bitcoin (crypto), aandelen, obligaties, grondstoffen (incl. edelmetalen goud, zilver en platina), crowdfunding, etc. Binnen de assets kun je vervolgens ook weer spreiden.

Door het spreiden van je vermogen verlaag je jouw risico's drastisch. Je wilt immers met een zo laag mogelijk risico je vermogen structureel explosief laten groeien.

Creëer meerdere inkomsten bronnen

Het hebben van meerdere inkomstenbronnen heeft meerdere voordelen. Allereerst maakt het jou minder kwetsbaar als je huidige baan onverwachts wegvalt. Je overige bronnen kunnen dit dan opvangen.

Hiernaast kunnen jouw extra inkomstenbronnen voor een extra boost zorgen om jouw vermogen snel te laten groeien. Door jouw extra inkomsten te investeren, zal jouw vermogen sneller groeien.

Mocht je inspiratie willen om zelf ook extra inkomstenbronnen te generen, lees dan ook mijn blog "10 (extra) inkomstenbronnen om (online) geld te verdienen".

Reken maandelijks je vermogen uit

Door maandelijks je totale vermogen uit te rekenen kun je goed in de gaten houden of je goed op weg bent of niet. Op deze wijze krijg je zicht op de ontwikkelingen rondom je vermogen en kan je (indien nodig) jouw vermogensplan hierop aanpassen. Op deze manier kun je hoogstens een slechte maand hebben in plaats van een slecht jaar.

Hiernaast is het motiverend om je vermogen te zien groeien en ben je extra gedreven om je strategie vol te houden.

Belasting efficiëntie 

Naarmate jouw vermogen toeneemt zul je ook meer belasting moeten betalen. Een belastingadviseur kan jouw helpen om (legaal) zo min mogelijk belasting te betalen. 

Zo heeft het belastingtechnisch veel voordeel als jouw vastgoed in box 3 blijft vallen en niet in box 1. Spaargeld wordt (gek genoeg) momenteel zwaar belast omdat ze rekenen met een fictief rendement, terwijl veel spaarrekeningen negatieve rente hanteren. Zo zijn er nog meer kansen waar je op kunt letten.

Denk vooral ook vooruit. Door na te denken over hoe je jouw vermogen op een zo efficiënt mogelijk manier kan overdragen aan jouw nabestaanden, kun je veel geld besparen.

Persoonlijk heb ik erf- en schenkbelasting altijd al een onterechte belasting gevonden. Eerst dien je belasting over je inkomen en/of winst te betalen. Vervolgens dien je over al je aankopen belasting te betalen. Op het moment dat je eigen vermogen de drempel passeert wordt daar ook weer jaarlijks belasting over geheven. En op het moment dat je komt te overlijden, kunnen jouw nabestaanden erf- en schenkbelasting betalen..

Ik weet niet hoe jij hier over denkt, maar ik vind het veel belasting over mijn verdiende inkomen. Daarom kan een goede belastingadviseur de belasting meer voor jou laten werken dan andersom.

Er zijn verschillende constructies mogelijk. Ieder zijn situatie is anders en het is dan ook vaak maatwerk om te kijken welke constructie het best bij jou past. Een goede adviseur verdient zichzelf terug!

Sterke financiële mindset

Zorg ervoor dat je een ijzersterke mindset hebt. Zodra de waarde van je assets drastisch naar beneden zakken, hebben de meeste mensen de neiging om alles te verkopen. Het meeste vermogen zul je juist vergaren op momenten dat niemand een bepaalde asset wilt hebben.

Jouw emoties nemen dan het rationeel denken over, wat (vaak) zorgt voor verkeerde beslissingen op financieel gebied. Leer hier mee om te gaan, zodat je juist kansen gaat zien als anderen mensen paniek ervaren.

In tijden van een crisis, recessie of depressie liggen de kansen voor het oprapen. Door vooraf je strategie te bepalen en cash beschikbaar te hebben kun je optimaal profiteren van kansen. Probeer daarom vooral naar de kansen te kijken als iedereen in paniek is en wees voorzichtig op momenten dat iedereen in een bepaalde asset geïnteresseerd lijkt te zijn. Sell high, buy low:-)

Mocht je aan je financiele mindset willen werken dan is mijn blog "10 must read boeken voor financiële intelligentie" een aanrader!

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Ik mag en kan daarom geen (persoonlijk) financieel advies geven. De content op deze site is enkel informatief en educatief bedoeld en kan incomplete of onjuiste informatie bevatten. Snelvermogenopbouwen.nl kan niet aansprakelijk worden gehouden voor (eventuele) schade die je hebt geleden door het navolgen van informatie op deze site. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Meer informatie vind je in onze disclaimer.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

You might also like

>